De telers

Waarom groente en fruit van dichtbij?
Door de toenemende voedselschandalen van de afgelopen jaren vind ik het belangrijk dat je weet waar het eten op je bord vandaan komt. Teler en consument leren elkaar kennen met het doorbreken van de anonimiteit. Via nieuwsbrieven, social media en excursies naar de teler zorgt ProeVkantoor voor verbinding! Exclusief voor abonnees. Hier stellen enkele telers met wie ProeVkantoor samenwerkt zich voor:

Theo en Hans Vlaar | diverse groente – Andijk

Op verschillende percelen in Andijk, Enkhuizen, Oostwoud en Hoogkarspel, telen wij, Theo en Hans Vlaar, biologische vollegrondsgroenten. Met ongeveer tien hectare is bloemkool ons hoofdgewas. In totaal is ons bedrijf twintig hectare groot.

80 procent van de energie die wij nodig hebben voor het koelen van onze bloemkool wordt opgewekt via zonnepanelen. ,,Het hele dak van ons koelhuis ligt er vol mee’’, zegt Theo Vlaar.

Dat Theo en Hans verstand hebben van de vollegrondsgroenteteelt, blijkt wel uit hun verschillende nominaties de afgelopen jaren. Agrarisch ondernemer van het jaar in 2002. In 2009 en 2014 voor weidevogel vriendelijkste boer van West-Friesland. En in 2014 de nominatie voor duurzaamste agrarier gemeente Medemblik. Door zich te blijven richten op vernieuwing blijven Theo en Hans op de hoogte van alle ontwikkelingen in de vollegrondsgroentesector en zijn ze in staat om iedere keer weer verbeteringen aan te brengen.

 

Gerrit Schouten | aardbeien – Westwoud

Meer dan 30 jaar teelt Gerrit al aardbeien in de volle grond. Met veel passie en bevlogenheid om de allerbeste kwaliteit te krijgen. En altijd op een milieuvriendelijke manier. “Daardoor kunnen de aardbeien er wel eens minder mooi uitzien. Smaak en verantwoord telen vind ik de allerbelangrijkste criteria.” aldus Gerrit. “Ik teel voornamelijk het ras Fiorentina. Een vrij onbekend ras met een wat mindere opbrengst, maar een geweldige smaak en geur. De zeer goede smaak komt trouwens ook door de teelt in de volle grond. En dat maakt de vruchten minder waterig, maar lekker stevig en vlezig! Echt genieten.”

Ergon International | Enkhuizen

Ergon International  importeert en exporteert kwalitatief hoogwaardige groentezaden. Sinds de oprichting in 1995 is het bedrijf gevestigd in Enkhuizen.

Ergon is gespecialiseerd in gewassen zoals tomaten, mini-komkommers, (water)meloenen, squash en paprika’s. Het is hun hoofddoel om telers over de hele wereld te voorzien van superieure kwaliteitszaden; hoogwaardige groenterassen die een goede en stabiele oogst opleveren onder alle groeiomstandigheden.

Voordat de nieuwe rassen op de markt gebracht worden hebben ze vele testen doorstaan. Niet alleen een goede opbrengst is van belang voor de teler, maar het gewas moet ook sterk en vitaal zijn en de vruchten moeten een optimale smaak hebben. Eén van Ergon’s testlocaties is een kas in Andijk. En laat die nu net pal naast de schuur staan waar we op donderdag alle pakketten maken! Zo hebben we dus elke week de groei van de gewassen goed kunnen volgen. Met veel plezier laat Ergon ons kennismaken met een diversiteit aan smakelijke tomaten en komkommers die op biologische wijze geteeld worden. Snoep smakelijk!

Gezocht: duurzame telers
Wil je net als bovenstaande telers bouwen aan een duurzaam West-Friesland? Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent om samen te werken en en neem telefonisch of per email contact met ons op. Mail naar info@proevkantoor.nl of bel met Matthijs Post, via 06 402 565 05.